Много хора си купуват сапуна заради любимия му аромат, но след три-четири къпания миризмата на сапуна изчезва, знаете ли защо? Ще ви обясним:
Има два вида процеси в производството на сапуни: процес с непрекъснат метод (студен) и традиционен процес на осапуняване в котела (горещ).
Процес на непрекъснат (студен) метод
Производственият процес за обикновени сапуни е известен като непрекъснат метод (студен) процес и се осъществява чрез химическа реакция на компоненти като мазнини (животински или растителни), вода и натриев хидроксид.
Този метод използва 100 кг съставки и само след два часа ще имате 100 кг основна паста , полученият сапун съдържа всички примеси като вода, глицеринова вода и нечист сапун.
Към тази смес се добавят и други съставки, като аромати, етерични масла, оцветители, парабени, ГМО…
Студено приготвените сапуни, тъй като не е възможно да се отстрани излишният глицерин, има висока концентрация на глицерин, който запушва порите, пречейки на кожата да диша. Поради тази причина сапунът ще се разтопи в мивката, ще се напука и парфюмът ще изчезне първи.
Процес с традиционен метод на осапунване в котела (горещ)
Производственият процес на Nesti включва няколко фази: осапуняване, измиване, декантиране, пулверизиране. Използва се само горната част на котела, която съдържа чист сапун.
Това е дълъг и трудоемък процес, при използване на 100 кг суровина за пет дни ще имаме 70 кг чиста сапунена маса. Това е така, защото процесът включва няколко фази: осапуняване, измиване, декантиране, пулверизиране. Използва се само горната част на котела, която съдържа чист сапун.